HTML

GONDOLAT

"Csányi Vilmos: Embernek lenni rendkívül strapás, mert az ember egy konstruktív, gondolkodó lény, de hát ez az élet egyetlen értelme, hogy igyekszünk embermivoltunknak megfelelni."

LEGÚJABB TÉMÁK

  • Cutofftheirheads: Verebek Megmentője, vagy Szentanyja lettél.. a repülő jószágoknak is! :) (2014.08.03. 05:48) megtollasodtam!
  • Cutofftheirheads: csak ne hasadjon meg a hajnal :) (2014.08.02. 16:41) hajnalok
  • Cutofftheirheads: Ez nagyon szép. A képpel együtt még szebb :) (2014.08.02. 16:39)
  • at_menet: ó, ezt igazán köszönöm! megosztom azzal, akit ez érint. én csak csodálom. :-) (2013.11.07. 01:52) Hang Drum
  • at_menet: :-) néha egy ilyen apróság is annyi jóérzést tud belopni az ember életébe! Ufo 54! örülök, hogy Ne... (2012.02.17. 19:48) 5 Ft / nap =.......

SZÖVEGLÁDA


KALITKA

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2007.12.25. 22:15 lábasjószág

rég volt. nagyon rég.

már csak homályosan emlékszik arra, mikor is volt, hogy Istenbe vetett hitét elvesztette.

addig a napig elhitte amit mondtak neki. elhitte, hogy azok, kiket szeretett, mind visszajönnek egyszer, s újra együtt ülnek majd a vasárnapi asztalhoz.

s az asztalon újra ott fog sárgán gyöngyözve gőzölögni a finom húsleves. és ő hiába áhítozik majd ismét a csirke nyúlós, inas lábára, a mennyei finomságú kakastaréjra. azt kiváltságosként ismét a nagyapja kapja majd. de a kirántott felsőcombot megkaphatja. azt nem szerette az öreg.

az ilyen vasárnapi ebédekről kicsi gyerekként azt hitte, sosem érnek véget. s ha rétes is volt, akkor lehetett tudni: ünnep van.

nem emlékszik, hogy ezeken az ünnepeken milyenek voltak a karácsonyfák.ám a tisztaszoba bútorainak helyét még ma, évtizedek múltán is le tudja rajzolni. talán ott, abban a hűvös szobában várhatták a kíváncsi gyerektekinteteket. és biztosan mindegyikük elnéző volt, ha egy-egy ezüstbe csomagolt, halovány rózsaszínű, kásás szaloncukrdíszétől titkon megszabadították.

ó, a rétesek! azok a finom, fátyolvékonyságú levelekbe gönygölt mennyei csodák! a túrónak még illata is volt. a diósat meg mindíg óvatosan kellett enni, mert sosem lehetett tudni, mikor búvik elő egy aprócska, rakoncátlan dióhéj a töltelékből. a mákosat sosem szerette. nem azért, mert neki arról a végeérhetetlen szelelések jutottak eszébe. csak az ízével nem kötött békét. de a szelelésben kedvét lelte. élvezte, ahogy a tágra nyitott hátsóudvari kapunál meglódult a szél, s vitte magával a megszáradt, haszontalan mákgubó darabkákat, s az aprócska, szürke szemek tehetetlenül hulltak alá a fonott kosárba. ilyenkor nagymamája az Istenről beszélt, s annak jóságáról. s arról, ha imádkozunk, és megbánjuk bűneinket, minden jó lesz. a nagyi hitt benne. így ő is elhitte, hogy van, aki mindenkit megment, felemel, vigyáz rá.

egészen addig, míg egy ősszel el nem érkezett a szüretidő. akkor még nem tudta, hogy baj van. kicsi volt még, s kora megkímélte a világ bajaitól. annyit látott csak, hogy a felnőttek komorabbak lettek. aztán egy nap, mikor épp öccsét dajkálgatta ölében, jött a hír: nagyapa meghalt. nincs többé.

de ő nem sírt, nem lett bánatos. hiszen van Isten, és ő majd rendbe hoz mindent. hazaküldi a nagyapját, és akkor újra együtt ülnek majd a közelgő angyalünnepen. biztosan így lesz, hiszen a nagymamája is hitt a feltámadásban, mert aki jó, annak megadatik a visszatérés. és nagyapa jó ember volt.

hogy milyen volt az a karácsony? ki tudja már? rég a feledés sűrű leplébe bugyolálta az idő.

de a pofon. az megmaradt.

ő türelmesen várt nap nap után, és éjjelente tényleg eljött a nagyapja. látta. látta, amint le-fel járkálva keresi a műfogsorát, amiről csak ő tudta, valaki az udvari wc-be dobta.

aztán a hajnali fények újra elviték a nagyapát.

egyszer, a sokadik hajnal utánni reggelen odaállt a nagymama elé. szinte üvöltött rá: nincs Isten! ha lenne, akkor a hajnal nem vinné el mindig a nagyapát! akkor itt lenne, és újra nekem kellene felhúznom a csizmáját!

többet szólni már nem volt ideje. a pofon torkába fojtotta a szemrehányásokat.

meg ne halljam még egyszer, hogy szidod az Urat! - a sötét fejkendő sem tompította a nagymama dühét.

de a nagyapa még évekig visszajárt keresni a műfogsorát. aztán ki tudja, azért tünt-e el, mert végül megtalálta, vagy azért, mert elfáradt, és végleg pihenni tért.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://anyamlanya.blog.hu/api/trackback/id/tr57275026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása